RSS
 

Camemberana

23 maj



Składniki:

1 serek camembert
pół puszki ananasa w kawałkach
1 jajko
tarta bułka
czarny pieprz
olej

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj drobno pokrojonego ananasa (1/4 puszki) i polej 4 łyżkami soku ananasowego. Dodaj świeżo zmielony czarny pieprz i przyduś kilka minut. Teraz zabieramy się za ser. Generalnie są 2 opcje jego przygotowania – w jednej się go przekraja na 2 krążki i wciska się w nie kilka kawałków podsmażonego ananasa, a w drugiej nie przekraja. Skorzystałem z pierwszej opcji i zastanawiam się, czy nie lepiej było wybrać drugą, bo ser mi trochę wypłynął podczas smażenia… Jeśli już się zdecydowałeś na metodę przygotowania sera, trzeba go jeszcze obrobić – obtłocz go w rozmemłanym jajku i obficie posyp tartą bułką wymieszaną z pieprzem, po czym na osobnej patelni podsmaż go na rumiany kolor. Ostrożnie obracaj, by nie uszkodzić skórki, bo serek się rozwali i deser się nie uda. Przełóż na talerz, polej/posyp ananasem z drugiej patelni (uważaj żeby się wcześniej nie przypalił). Kilka minut przed przełożeniem ananasa dodaj pozostałą 1/4 puszki kawałków i podsmaż do zarumienienia. Podawaj na ciepło :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook