RSS
 

Fondant au Chocolat

14 maj



Składniki (na 2 porcje)

Ciasto:
100g czekolady
20g mąki
2 jajka
30g masła
40g cukru
szczypta soli

Sos:
2 kiwi
pół filiżanki wody
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny

Najpierw przygotowujemy sos. Kiwi posiekaj drobno i 1/3 pokrop cytryną, a resztę wrzuć do rondelka, dodaj wodę i cukier i na małym ogniu gotuj przez ok. 15 minut aż woda odparuje, później dodaj do tego kiwi skropione cytryną, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Sposobów na przygotowanie sosu kiwi jest kilka, ja przedstawiam tu jeden z nich.
Teraz kolej na ciasto. Ubij białka jajek na sztywno (ja znów musiałem się męczyć i ubijać je ręcznie, bo mikser nawala), jeśli mikser Ci nawala, lub go nie masz, pożycz od sąsiada (na to niestety już było dziś za późno), bo możesz się namachać i to całkiem niepotrzebnie. Czekoladę rozkrusz i rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj cukier i trochę wody, żeby czekolada nabrała płynnej konsystencji (ale mało tej wody). Odstaw na chwilę do ostudzenia. W tym czasie nastaw piekarnik na 200 stopni. Masę czekoladowa przełóż do miski, dodaj żółtka, masło oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj ubitą na sztywno pianę z białek. Jeśli konsystencja wydaje Ci się zbyt rzadka, dodaj trochę mąki. Foremki żaroodporne dokładnie wysmaruj tłuszczem (np. masłem), wlej do nich ciasto i włóż je do piekarnika na około 10 minut. Jeśli chcesz, żeby fondant miał bardziej stałą konsystencję, zostaw go dłużej w piekarniku, a upiecze się bardziej. Ja lubię ten płynny środek, dlatego nie trzymam babeczek długo w piecu. Daj im trochę ostygnąć i jeśli nie przywarły zbytnio do foremek, wyjmij je i połóż na talerzu. Sos możesz podać jak wolisz. Chętniej zjadłbym fondanta z sosem malinowym, ale miałem w domu tylko kiwi. Ale też wyszło smacznie :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook