RSS
 

Serenada

06 maj



Składniki:

2 małe cebule
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki mąki
70g masła
1 kostka rosołowa
1 mały por
2 serki topione
przyprawy (vegeta, pieprz, sól)
zioła (prowansalskie)

W garnku rozpuść 50g masła i wrzuć pokrojone drobno cebulę i czosnek. Przykryj pokrywką (ale nie całkowicie) i poczekaj aż się zeszkli – wtedy posyp mąką i dokładnie wszystko wymieszaj, przesmażając to jeszcze przez chwilę. W tym czasie rozpuść w 0,5l wrzątku kostkę rosołową i następnie wlej do garnka z zasmażką, wymieszaj dokładnie, zmniejsz gaz i pozostaw na małym ogniu na 15-20 minut, co chwilę mieszając. Dodaj przyprawy (w zależności od gustu). Teraz masz chwilę czasu na resztę. W ciepłej/gorącej wodzie -też 0,5l- rozpuść serki topione (nie kupuj Lactimy, bo te serki są jakieś lewe). Gdy cały serek dokładnie się rozpuści powinno minąć te 15 minut, więc wlej go do wywaru, zamieszaj i na małym ogniu podgrzewaj kolejne 10-15 minut. Teraz pora na pora. Umyj go dokładnie, odkrój zielone liście i pokrój białą część w talarki. Pozostałe 20g masła rozpuść w garnku/na patelni i podsmaż na niej pora (ale nie za długo), a pora wrzuć do garnka z zupą jakieś 5 minut przed końcem gotowania i dodaj zioła. Pamiętaj, żeby ogień nie był za duży, bo Ci zupa zbyt szybko odparuje. No i gotowe, teraz wystarczy jeszcze zrobić grzanki w tosterze i możesz się zajadać :-)

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. Filip

    18 maja 2010 o 15:26

    Do zupy mozna dodac podsmazone mieso mielone (nie za duzo). Smakuje swietnie! :)

     
  2. ~Madleine

    17 listopada 2012 o 16:42

    pyszna :)

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook