RSS
 

Rice Rice Baby

27 kwi



Składniki
(na 2 porcje):
125g białego ryżu
0,5l mleka
50g cukru pudru
25g masła
pół laski wanilii
sól

Zagotuj mleko. Nożykiem z ostrym czubkiem rozetnij laskę wanilii wzdłuż i wyskrob środek, a puste łupinki i nasionka wrzuć do mleka. Dodaj masło, szczyptę soli i wsyp ryż. Zmniejsz ogień i gotuj przez 15 minut, prawie ciągle mieszając, bo może się trochę przypalić, a garnek czyści się później dość trudno. Wiem z autopsji :) Następnie dodaj cukru pudru i gotuj kolejne 10-15-20 minut, w zależności od konsystencji puddingu – przy większym gazie mleko szybciej odparuje, przy mniejszym adekwatnie wolniej. Ale jak już pisałem, lepiej gotować na mniejszym ogniu. Po ugotowaniu wyjąć łupinki wanilii i przełożyć do miseczek. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, ale na ciepło pudding jest smaczniejszy :)
Mogłoby się wydawać, że jedna torebka ryżu na 2 osoby to za mało, ale
deser jest bardzo sycący. Poza tym deser nie jest od najadania się, tylko ma być swoistą wisienką na przysłowiowym torcie :) A właśnie, odrobina sosu wiśniowego byłaby idealnym dopełnieniem tego puddingu!

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. Mirabelka (mirabelkowy.blog.pl)

    5 maja 2010 o 23:31

    to taki ryż w stylu Bleriso :) uwielbiam! :)

     
  2. Paweł

    6 maja 2010 o 18:50

    i nawet smakuje bardzo podobnie :)

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook