RSS
 

Champinatti

23 kwi

Składniki:
150g makaronu puantalette
150g szpinaku
250g pieczarek
150g sera żółtego
2 ząbki czosnku
300ml mleka
łyżka śmietany
oliwa
zioła prowansalskie, cząber, pieprz

Ugotuj makaron (najlepiej gdyby był to właśnie puantalette, jednak z braku na stanie użyłem innego). W małym garnku podgrzej szpinak, by się rozmroził, a następnie dodaj zioła i powoli plasterki/kostki sera, by się rozpuścił i mieszaj dokładnie, by ser się połączył ze szpinakiem. Na samym końcu dodaj łyżkę śmietany i dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż go do miski i stopniowo dodawaj mleko, dokładnie mieszając – gdy sos szpinakowo-serowy będzie już gotowy, wymieszaj go z makaronem. Na patelni podsmaż na oliwie cebulkę, a później pieczarki na złocisty kolor, również dodaj zioła. Przełóż teraz wszysko do naczynia żaroodpornego: makaron – pieczarki – makaron i wszystko obłóż serem. Ja lubię ser, więc dałem go duuużo :) Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 35-40 minut. Smacznego :)
Co zauważyłem ostatnio, cierpię na chroniczny brak naczyń żaroodpornych, trzeba będzie wybrać się chyba na zakupy…

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook