RSS
 

Wienerei

20 kwi

Składniki:
1 jajko
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
szczypiorek
grzanki

Na kolację postanowiłem zrobić dziś jajko po wiedeńsku, jako że nic lepszego do głowy mi nie wpadło, a potraw z samych jajek jeszcze nie robiłem, choć nie wiem dlaczego, bo swojego czasu był to mój najczęstszy posiłek :)
Jajko zalej zimną wodą, dodaj soli i wstaw na mały gaz. Jak woda zacznie się gotować, zmniejsz gaz jeśli się da i pogotuj jeszcze przez ok. 2,5 minuty, po czym jajko przełóż do szklanki (żółtko powinno być płynne). Na to połóż drobne kawałki masła, by się rozpuściło w ciepłym jajku. Dodaj przyprawy i szczypiorek – ja nie dałem, bo oczywiście nie miałem w tej chwili, ale radzę dodać
jeśli masz – na pewno będzie smakować o wiele lepiej. Najlepiej podawać z grzankami :)
Jedno jajko może się wydawać mało, ale jak na taką późną porę w zupełności mi wystarczy – oczywiście jeśli wolisz więcej jajka, pamiętaj też o zwiększeniu ilości pozostałych składników :)

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. Mirabelka

    22 kwietnia 2010 o 23:31

    Hej :) przyznam, że jeszcze nigdy nie jadłam jajka przyrządzonego w ten sposób. Mam pytanie – rozumiem, że jajko gotujemy w skorupce. A potem je obieramy i ono jest taki jak na twardo? Czy wybieramy je łyżeczką do tej szklanki, czy jak? Może to głupie, ale ze sposobu przygotowania nie potrafię sobie tego dokładnie wyobrazić :) pozdrawiam!

     
  2. Paweł

    25 kwietnia 2010 o 12:34

    tak, biało przekładamy łyżeczką, bo się już ścięło i inaczej od skorupki oddzielić się go nie da :) a żółtko jest całkowicie płynne, więc możesz je po prostu przelać :)

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook