RSS
 

My Big Fat Greek Salad

08 kwi

Składniki:
Sałatka:
ogórek zielony,
żółta papryka
pomidor
ser feta
sałata ozdobna/lodowa
cebula
czarne oliwki

Sos winegret:

2 łyżeczki musztardy sarepskiej
4 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
zioła prowansalskie
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek

Po małej przerwie chciałbym Ci zaproponować moją ulubioną sałatkę, którą przeważnie jadam w knajpkach. A może dlatego, że jest to chyba jedyna bezmięsna sałatka, jaka zwykle jest proponowana w menu… (?) Tak czy inaczej chciałem sprawdzić, ile rzeczywiście przepłacam zamawiając jedną sałatkę w restauracji, mogąc zrobić ją sobie samodzielnie w  domu. Nie licząc cen u producenta, a zwykłe zakupy w sklepie spożywczym, w cenie jednej sałatki zamówionej w barze, można zrobić sobie trzy takie sałatki.
Nie podawałem proporcji składników samej sałatki, ponieważ wolałem pozostawić to Twojemu indywidualnemu gustowi :) Jeśli nie lubisz czarnych oliwek, możesz dodać zielone (są też tańsze). Jeśli natomiast ser feta jest dla Ciebie zbyt tłusty, możesz użyć serku kanapkowego light. Do sałatki świetnie nadaje się sos winegret, do którego składniki również podałem. Tipp: Najwygodniej jest wymieszać wszystkie składniki, dodając na końcu oliwę.
Sałatkę możesz zrobić jako lekką zdrową i szybką przekąskę i zapewniam, że jest smaczniejsza, niż w niejednej knajpie :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook