RSS
 

We are the champingions

02 kwi

Składniki:
2-3 jajka
łyżka mąki
łyżka mleka
sól, pieprz, zioła
100g pieczarek
oliwa na patelnię

Na świąteczny poranek mam dla Ciebie propozycję też jajeczną, jednak jeśli miałbyś dość już jajek na twardo, możesz zrobić sobie omlet! Omlet z 2 jajek traktuje się jako przystawkę, z 3 jajek jako danie główne. Różnica niby mała, ale jest :)
Jajka utrzep w miseczce trzepaczką (im więcej bąbelków tym omlet będzie pulchniejszy), dodaj szczyptę soli i pieprzu oraz łyżkę mąki (nie czubatą). Jajka wylej na patelnię, najlepiej nieprzywierającą, o średnicy ok. 20 cm. Gdy na brzegach jajko zacznie się ścinać, przesuwaj je drewnianą łyżką do środka, tak by całe jajko mogło się ściąć na patelni. Poruszaj trochę przy tym patelnią. Smaż jajko około 2-3 minut, w zależności jak bardzo lubisz, by omlet był chrupiący. Teraz przełóż delikatnie omlet z patelni na talerz, obłóż go obficie pieczarkami, które wcześniej podsmażyłeś, zawiń i voila! Smacznego :)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags:

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook