RSS
 

Tour de Fondant

26 mar

Składniki:
tabliczka czekolady
1 pełna łyżka stołowa kremu orzechowego
3-4 łyżki mąki tortowej
60g masła
50g cukru
2 jajka
kakao

W kąpieli wodnej rozpuść masło, a następnie czekoladę. Później dodaj krem orzechowy i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita konsystencja. Odstaw do schłodzenia. Teraz pora na jajka – oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, białka ubij na sztywną pianę. Ponieważ masa trochę stygnie, nie musisz się spieszyć. Zdążysz przygotować jeszcze blachę (albo foremki). Wysmaruj brzegi i dno masłem i posyp kakao/kakaem (jakkolwiek się to odmienia) – do tego rodzaju wypieków pasuje lepiej niż mąka. Do lekko schłodzonej (ale nie zimnej) masy stopniowo dodawaj żółtka z cukrem oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj. Jeśli wydaje Ci się, że masa jest zbyt rzadka, dodaj jeszcze jedną łyżkę mąki. Następnie połącz masę z pianą z białek delikatnie je mieszając. Przelej masę do formy/foremek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 – 200 stopni na ok. 15 minut. Ciasto będzie gotowe, gdy po wkłuciu noża nie będzie się na nim kleić. Odstaw blachę do całkowitego ostygnięcia (np. na noc gdy ciasto robiłeś wieczorem). Teraz deser trzeba już tylko uformować – przyznam, że zajęło mi to chyba najwięcej czasu. Obierz pomarańczę i pokrój ją w poprzek w dość grube plastry. Z ciasta wykrój podobnej wielkości krążki (jeśli są za grube, przekrój je również w poprzek) i przekładaj na zmianę pomarańczę z ciastem. Możesz na koniec udekorować deser skórkami pomarańczy, które zostały Ci po jej obraniu.

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook