RSS
 

Masala Chai Chai

23 sty

Składniki:
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
2-3 łyżeczki miodu
2 łyżeczki herbaty czarnej assam lub innej nadającej się do picia z mlekiem

Przyprawy:
1,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru
kilka ziaren kardamonu
5-6 goździków
1 cukierek lukrecji
5 kulek czarnego pieprzu

Do przygotowania herbaty będziesz potrzebować kilku przypraw (wbrew pozorom łatwo je kupić), których proporcje tak naprawdę ustalasz według twojego upodobania. Moją pierwszą masalę zbyt mocno przepieprzyłem, przez co wyszła dość ostra. Przesadziłem chyba wtedy ze wszystkimi przyprawami. Odparowało mi również zbyt dużo mleka, więc za drugim razem dodałem szklankę wody. W oryginalnym przepisie ilość przypraw nie powinna przekraczać łącznie dwóch łyżeczek i nie zawierać wody (choć istnieją różne wariacje tej herbaty). 
Rozgnieć przyprawy, najlepiej w moździerzu, a jeśli go nie masz – czym się da. Wsyp mieszankę do mleka z wodą i podgrzewaj. Dalej gotuj około 5-10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Następnie dodaj herbatę assam i gotuj przez kolejne 5 minut. Na koniec przelej ją przez sitko, by odfiltrować przyprawy i herbatę i wlej do czajniczka lub dzbanka i dodaj miód.
Dla ułatwienia sobie życia możesz użyć wody zamiast mleka i dodać w końcowej fazie mleko zagęszczone. Unikniesz dzięki temu przypalania i kipienia.

Yogi Tea, bardziej znana jako Masala to tradycyjny napój pochodzący z Indii. Dodaje sił i poprawia nastrój, oczyszcza krew, koi i wzmacnia system nerwowy. Posiada wyjątkowe właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. Bardzo dobra na przeziębienie.
I bardzo smaczna :)

 
1 komentarz

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. nainka

    14 października 2011 o 23:51

    Pyszne, chociaz ja nieco modyfikuje przyprawy. Uzywam mieszanki garam masala , wlasnej roboty, wg tego przepisu http://www.dotykindii.pl/garam_masala.html

     
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook