RSS
 

Zupa szpinakowa

10 sty

Składniki:
Szpinak 450-500g
Kartofle – ~700g
4-5 łyżeczek Vegety
3 ząbki czosnku
50g śmietany

Podstawowym składnikiem zupy jest oczywiście szpinak, który gotujemy wraz z kartoflami (poza Śląskiem z ziemniakami) na małym ogniu, aż kartofle będą miękkie. Nie można przesadzić z ilością wody, bo każda zbyt rzadka zupa traci wiele na smaku. W tym czasie dodajemy vegetę, później drobno pokrojony czosnek i na końcu, gdy już zupa kończy się gotować wlewamy 2 jajka, które musimy dokładnie (i tu ciekawe słowo) rozmemłać, po czym gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Po wyłączeniu gazu można dodać śmietanę – nie jest to obowiązkowy składnik. Ważne jest, że im więcej wlewasz śmietany, zupa staje się coraz bardziej mdła, więc uważaj. Pamiętaj, że śmietanę zawsze możesz dodać gdyby Ci było mało, ale odjąć wymieszanej już nie zdołasz. Jeśli wydaje Ci się, że dodałeś za dużo śmietany, dosyp jeszcze łyżeczkę vegety i podgotuj zupę około minutę – smak śmietany powinien się trochę zniwelować.

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • RSS
  • Twitter
  • Facebook